0229-274306 Mobiel:06-54301402 info@uwbedrijfshulpverlener.nl

Twijfel jij ook over een reanimatie cursus of  aanschaf AED?

De overlevingskans bij een hartstilstand is het grootst wanneer binnen 6 minuten de juiste hulp is ingezet. In Nederland mag iedereen een AED gebruiken maar een goede instructie is wel wenselijk. Hoe sneller een AED wordt ingezet door een getrainde BHVér hoe groter de kans op overleven.

De aanwezigheid van een AED kan dus echt het verschil maken tussen leven en dood.

Waar moet je als bedrijf of vereniging op letten bij de aanschaf van een AED?

Alle AED’s die je in Europa/Nederland koopt hebben het CE keurmerk en zijn veilig en betrouwbaar voor zowel de gebruiker als het slachtoffer. Slechts heel weinig AED’s die in Nederland op de markt zijn hebben het strenge FDA keurmerk.  Dit staat voor het Amerikaanse Food en Drugs administration.  Wanneer je als producent in Amerika AED’s wilt verkopen moet deze aan dit keurmerk voldoen. Een en ander betekent niet dat de AED’s die in Nederland op de markt zijn niet betrouwbaar zijn. Integendeel zelfs!

Het is dus niet zo dat de ene AED meer levens zou kunnen redden dan een andere.

Wat bepaalt de keuze voor welke AED?

Locatie: waar komt de AED te hangen? Binnen of buiten? Moet de AED tegen stof of spatwater kunnen?

Moet de instructie meertalig zijn of is alleen Nederlands voldoende?

Kan een AED ook gebruikt worden bij kinderen?

Een hartstilstand komt niet zo vaak voor bij kinderen, maar diverse leveranciers bieden bij hun AED speciale kinderelektroden aan die kleiner zijn in oppervlakte en minder stroom afgeven.

Wat zijn de kosten van aanschaf en het onderhoud?

Gemiddelde prijs is ca. €1700 en gaat een AED 8 tot 10 jaar mee bij een zorgvuldig gebruik. De accu dient na een aantal jaren vervangen te worden en ook de elektropads gaan een aantal jaren mee. U kunt hiervoor een onderhoudspakket afsluiten maar dit is niet strikt noodzakelijk.

En wist u dat u een AED ook kunt huren inclusief onderhoud?

Waar moet ik nog meer op letten bij de aanschaf of overname van een AED?

De AED is normaliter voorzien van een zgn “rescue kit”. Dit bevat een kledingschaar om kleding van het bovenlichaam te verwijderen ten behoeve van het plakken van de elektrodes. De latex handschoenen zijn voor het hygienisch werken. Verder scheermesjes voor het eventueel ontharen van de behaarde borst en een #beademingsmasker.

Het aanschaffen van een AED is 1 ding, het goed gebruiken hiervan is wel noodzakelijk. Het is zeer belangrijk om vertrouwd te raken met de AED en een jaarlijkse #herhalingstraining is zeker aan te bevelen. Meestal is dit ook onderdeel van de BHV training.

AED kopen? Neem contact met ons op!