Afgelopen week weer een EHBO cursus gegeven en wat een productieve tijd is geweest! De leerlingen hebben de afgelopen dagen de fundamentele eerste hulp- en veiligheidsprocedures geleerd, die zowel in het dagelijks leven als in noodsituaties kunnen worden toegepast. Ze zijn essentieel om iemands leven te ondersteunen – of zelfs te herstellen – tegen dreigende verwondingen, waardoor we de reanimatieperiode van de persoon kunnen verlengen terwijl de medische nooddiensten arriveren. Het kennen van deze essentiële technieken kan de overlevingskansen van een gewonde persoon, zelfs een geliefde, aanzienlijk vergroten. En dit zijn behoorlijk geweldige en belangrijke vaardigheden om te hebben, of je nu duikt of niet! Goed ontworpen (en gerespecteerd) onderwijs De cursussen van DAN Europe worden ontwikkeld door een team van medische en onderwijsspecialisten. Sommige programma’s zijn in het bijzonder gericht op duikers of strandwachten, terwijl andere, zoals Basic Life Support (BLS), Automated External Defibrillation (AED) en First Aid, gericht zijn op het grote publiek. Elke DAN-cursus vertegenwoordigt een specifiek gebied van eerste hulp, en bestaat uit een theoretisch gedeelte, plus een echt interactief en praktisch gedeelte. U kunt deze cursussen bij ons volgen om verdere kennis op te doen, om instructeur te worden of als onderdeel van uw professionele gezondheidszorg of duik carrière. Verschillende professionele wetshandhavers, zorgverleners en reddingsteams hebben gekozen voor DAN Training. Onder hen Europese politieteams, strijdkrachten en brandweerkorpsen, de Finse grenswacht, het Italiaanse Rode Kruis, de kustwacht en Carabinieri, of het Sloveense leger. Ook gerespecteerde organisaties en instellingen, zowel binnen als buiten de duikindustrie, gaven de voorkeur aan DAN Training.

DAN logo

In geval van nood telt elke seconde.

We zijn onze training begonnen met de cursussen Basic Life Support (BLS) & Automated External Defibrillation. Deze programma’s zijn bedoeld om te leren hoe te voorkomen dat een gewonde een circulatiestilstand krijgt – in gevallen zoals shock of verstikking – of om ze indien nodig te reanimeren. Elke seconde telt tijdens een cardiale noodsituatie, en deze cursus is gericht op het aanleren van handelen volgens de “survival chain”. Het verwijst naar 4 stappen die, indien correct uitgevoerd, de mortaliteit verminderen die gepaard gaat met een plotselinge hartstilstand.

Dit zijn ze:

  1. Erkenning en activering van het BHV-systeem (EMS).
  2. Onmiddellijke reanimatie van hoge kwaliteit.
  3. Snelle defibrillatie.
  4. Geavanceerde live-ondersteuning en zorg na arrestatie. Om succesvol te kunnen presteren en de “overlevingsketen” te garanderen, leren de cursussen de basisprincipes van anatomie en fysiologie, naast de juiste technieken om borstcompressies en beademing uit te voeren.

We hebben ook geleerd hoe we een automatische externe defibrillator (AED) op de juiste manier kunnen gebruiken, een draagbaar apparaat waarmee het hart een effectief ritme kan herstellen door een elektrische schok toe te dienen. We zijn doorgegaan met dit geweldige trainingsprogramma en leerden hoe we veilig eerste hulp met zuurstof kunnen verlenen bij duikongevallen met de cursussen Oxygen First Aid for Scuba Diving Injuries en de Advanced Oxygen First Aid for Scuba Diving Injuries-cursussen. We begrepen het belang van vroege herkenning van veel voorkomende waarschuwingssignalen bij duikverwondingen. De ernstigste symptomen treden op binnen de eerste twee uur na een duik, en als u weet hoe u ze kunt herkennen, kan de gewonde duiker een geschikte behandeling krijgen, waardoor de kans op rest-effecten wordt verkleind. De cursus legt ook uit: In welke gevallen is de toediening van zuurstof gunstig. Hoe u zuurstof correct en veilig kunt toedienen. Zuurstofapparatuur en aanbevelingen voor het gebruik ervan. Gebruik van zuurstof en de wet. De training in het kader van deze programma’s gaf ons het vertrouwen om snel en efficiënt te handelen in geval van dergelijke noodsituaties. Nu weten we wat we moeten doen. Kennis is macht, en het is van onschatbare waarde om over de juiste tools te beschikken om je zelfverzekerd te voelen terwijl je iemand helpt die gewond is geraakt. Maar hier houdt het niet op. Er zijn veel meer interessante cursussen in het DAN Europe-repertoire die we ook willen volgen! Enkele voorbeelden: Gevaarlijke verwondingen door zeeleven Egalisatie bewustzijn Neurologische beoordeling ter plaatse voor duikers Duikgeneeskunde Voor duikers Medisch technicus duiker We kunnen niet wachten om verder te leren! Dank aan DAN Europe voor al het onderzoek dat ze hebben gedaan – en nog steeds doen – in het veld. Door dit met ons te delen, kunnen we veilig doen waar we het meest van houden: duiken!  met een grote passie voor de zee en natuurbehoud. DAN Instructor Trainer Chris Verzeilberg